sobota 22. února 2020

Nová verze mapy Franklinovy expedice k testování

Aktualizace z 11. srpna 2020
Od 1. srpna je zveřejněna ostrá verze aplikace na adresách:
Nový článek s popisem možnosti vložení mapy do Vašich vlastních stránek v přípravě!

Momentálně je sice žhavou novinkou zveřejnění nálezů z loňských ponorů potápěčů Parks Canada k HMS Erebus, ale možná někoho zaujme i podstatně méně dramatická informace související s touto expedicí.
Na adresách:


jsou k dispozici pro otestování česká a anglická varianta nové verze mapová aplikace, zobrazující místa a trasy související s Franklinovou expedicí. Níže bych rád vysvětlil, co přináší nového, proč vznikla a jak ji můžete pomoci vylepšit.

Od července roku 2017 jsou v provozu mapové aplikace na https://mapa.franklinova-expedice.cz a https://map.franklinova-expedice.cz (podrobnější popis jejich fungování viz článek na tomto blogu). Během času se ukázalo, že způsob, jakým je mapová aplikace napsána, komplikuje její další rozvoj a obohacování o další funkcionality.

Co přináší nová verze

Měření vzdálenosti v nové verzi aplikace

Proto od loňského léta začala vznikat zcela nová verze, která přináší následující novinky:

  • Legendu (vysvětlení symbolů pro jednotlivé objekty)
  • Vyhledávání v tematických vrstvách (objektech)
  • Měření v mapě (geografická poloha, vzdálenost, plocha)
  • Možnost odkazovat na konkrétní místo na mapě (stačí zkopírovat URL v adresním řádku prohlížeče).
  • Možnost odkazovat na vybraný objekt na mapě (tlačítko Odkaz v infookně o objektu) – příklad odkazu na člun nalezený poručíkem Hobsonem.
  • Možnost vkládání mapky do webových stránek – využití na wiki o Franklinově expedici již brzy!

Co nová verze naopak (zatím) nepřináší

Současně je třeba vzít v úvahu, že:

  • Mapový obsah (body, trasy...) je (zatím, viz dále) stejný jako u dosavadní verze. Změny se týkají pouze aplikace jako takové, ne dat, které zobrazuje.
  • Nová verze (na rozdíl od dosavadní) zatím neobsahuje žádné nástroje pro posílání připomínek k mapě a k mapovému obsahu (žádné návrhy na opravu překlepů, doplnění odkazů, změnu polohy objektů...).  Aktualizace 3. května 2020: Na webu je nyní nová beta verze 0.8, která tyto nástroje již obsahuje.

Protože ale prvotní motivací pro tvorbu nové aplikace bylo právě snadné přidávání nových objektů do mapy, je v plánu během jara tyto editační funkce do nové mapové aplikace doplnit. Poté nová verze nahradí dosavadní mapovou aplikaci a bude čas i možnosti doplňovat nový obsah do mapy.

Připomínky vítány

Pokud Vás možnosti nové verze zaujaly (například odkazování na konkrétní objekty v mapě se může hodit leckomu), můžete snadno pomoci. Jakékoli připomínky, náměty, hlášení chyb v beta verzích (viz odkazy v úvodu článku) jsou velmi vítány na info@franklinova-expedice.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat