neděle 16. srpna 2020

Tipy na mapy a blogy

Po delší době jsem měl trochu času rozhlédnout se "kolem" a zde se chci podělit o pár franklinovských informačních zdrojů, na které jsem narazil.

Mapy

Pokud je o mapy, tak se určitě podívejte na mapy (vytvořené v Google Maps) Andrése Paredese zodkazované ze stránky na jeho blogu KABLOONAS.

Najdete tam v podstatě vše, co souvisí nejen s Franklinovou expedicí, ale i s polárními výpravami obecně: od tras expedic po místa úmrtí polárníků. Na výstřižku níže je ukázka z mapy pozůstatků po Franklinově expedici.


U map ještě zůstaňme: na webu RareMaps,com, který by vůbec stál za bližší prozkoumání, je k dispozici mj. interaktivní prohlížečka mapy Map of the Countries Round the North Pole. Kromě dobových geografických názvů uvádí i názvy a letopočty objevitelských expedic, viz ukázka na obrázku.

Blogy

Poznámka na úvod: Napsat tento příspěvek mne napadlo při doplňování odkazů na wiki a do boxíku "Seznam blogů" na tomto blogu, protože jsem narazil na dva zajímavé anglickojazyčné blogy, na něž bych rád upozornil. Až během psaní jsem zjistil, že již výše zmíněný Andrés napsal před 4 dny text "Franklin related new blogs - the storm is growing in strength", kde si o stejném tématu a stejných blozích můžete přečíst v angličtině mnohem kvalitnější text. (Hi, Andrés. This is not a plagiarism; I just did not know you have already written about the same topic 4 days earlier... :-) )

Blog "Finger-Post" (či celým názvem "THERE STOOD NO FRIENDLY FINGER-POST TO GUIDE US") od Alison Freebairnové, skotské badatelky pobývající v Ženevě, obsahuje k dnešnímu datu 20 článků (pár z nich je chráněno heslem (?)) a už podle názvů rozhodně stojí za prostudování. Namátkou:

illuminator dot blog má netradiční design (připomíná kolekci fotografií, kterou ale také většina příspěvků je), patrně nějak rozbitý RSS kanál (zkusím autora bloga, jímž je Logan Zachary, upozornit) a, což mne jako dlouholetého odpůrce Facebooku mrzí, vypnuté komentáře s tím, že diskuse probíhá ve facebookové skupině.

Obsahově je (soudě z těch pár článků, které jsem si stihl prohlédnout) odlišný od ostatních franklinovských blogů právě tím, že převažují (nadmíru zajímavé!) fotografie, například v příspěvku "The Victorian Reliquary" (fotografie pozůstatků Franklinovy expedice nalezených ve viktoriánské době). Fotografie často doprovází původní objevy a postřehu, například v příspěvku o rozluštění nápisu na náhrobku Sophie Cracroft (včetně překvapivé, snad náhodné souvislosti se záhadnými "Peglar Papers"). 

Příspěvky jsou často doprovázeny odkazem na původní diskusi ve zmíněné facebookové skupině "Remembering the Franklin Expedition", což zřejmě vysvětluje, proč autor nechce tříštit případné reakce mezi blog a tuto skupinu.

Další odkazy

Pokud byste chtěli tipy na další blogy, weby a jiné informační zdroje na webu, podívejte se na stránku nazvanou vynalézavě "Informační zdroje" :-) na wiki o Franklinově expedici.

Pokud naopak máte vlastní tipy na zajímavé informační zdroje, podělte se s nimi v diskusi pod článkem!

Žádné komentáře:

Okomentovat