sobota 1. ledna 2022

Wiki o Franklinově expedici na Nový rok v novém hávu

 Opravdu to tak nebylo záměrně načasováno a plánováno, ale prostě to tak vyšlo.

Dnes (1. ledna 2022) se konečně podařilo wiki o Franklinově expedici na adrese https://www.franklinova-expedice.cz spustit ve vzhledově výrazně pozměněné podobě. Jde ale jen o nejviditelnější začátek podstatnějších změn v jejím obsahu a fungování.

Hlavním cílem vzhledové změny bylo vylepšit zobrazení stránek na mobilních zařízeních (tj. na úzkých displejích). Ve výsledku budou mít stránky wiki snad výrazně přehlednější rozvržení i na velkých displejích: kromě titulky se podívejte na stránku John Gregory (ostatní stránky zatím nejsou takto upraveny).

Stručně řečeno: navigace, která byla vlevo, je nyní nahoře (a snad výraznější). Pro vlastní obsah stránky tak zbývá větší prostor, což umožnilo využít pravého sloupce pro umístění doplňujících informací, takže na širokém displeji je stránka kratší a její jednotlivé části jsou lépe viditelné.

Odkazy na další související weby (mapová aplikace, vyhledávání a blog) jsou nyní ve svislém pruhu zcela vpravo.

Nová podoba wiki využívá jako grafické téma plně responsivní skin Foreground, založený na CSS frameworku Foundation. Různé boxíky a tabulky na stránkách wiki by tak (postupně) měly získat jednotný, přehlednější a atraktivnější vzhled.

Další kroky budou (kromě vychytání chyb spojených s novou verzí) pochopitelně úprava stávajících stránek do nového layoutu (viz již zmíněný příklad již upravené stránky John Gregory). 

Vpravdě revoluční by však mělo být (zatím jen plánované) nasazení rozšíření Cargo, díky němuž by mělo být možné omezit množství "ruční" práce (například s udržováním různých seznamů a odkazů). Ale o tom příště, až tento záměr získá konkrétní podobu.

Pokud máte k nové podobě wiki jakékoli připomínky a náměty, napište je prosím buď sem do komentářů, anebo na e-mail info@franklinova-expedice.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat